Започнаха парламентарните избори в Израел, предаде Франс прес. Това са петите

...
Започнаха парламентарните избори в Израел, предаде Франс прес. Това са петите
Коментари Харесай

Израел избира парламент за пети път за по-малко от четири години

Започнаха парламентарните избори в Израел, съобщи Франс прес. Това са петите парламентарни избори в Израел за по-малко от четири години, отбелязва Агенция Франс Прес.
Право на глас имат към 6,8 милиона израелци. Те имат богат избор сред четирийсетина листи. На процедура обаче израелските политически сили са разграничени на два огромни лагера - за и срещу връщането на власт на Бенямин Нетаняху. Лидерът на дясната партия " Ликуд " заемаше до предходната година премиерския пост, който в този момент центристът Яир Лапид ще се опита да задържи.

Според последните изследвания на публичното мнение " Ликуд " може да завоюва най-вече места на следващите предварителни парламентарни избори в Израел, макар проблемите на своя водач с правораздаването. 73-годишният Нетаняху е индивидът, заемал най-дълго време премиерския пост в историята на страната (на два пъти, първо в интервала 1996-1999 година и по-късно от 2009-а единствено до предходната година).
Ключовият въпрос е дали водачът на " Ликуд " ще може да образува ръководеща коалиция. Това напълно не е ясно, защото социологическите изследвания в Израел предвиждат и на тези избори резултати, сходни с тези на предходните, които доведоха до патова обстановка в Народното събрание.
Отчасти поради пропорционалната изборна система, Израел по традиция е ръководен от комплицирани и нежни парламентарни болшинства. Последното постоянно държавно управление бе формирано от разнородна коалиция от осем партии - от десни еврейски обединения до Обединената арабска листа.

Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР